Χρήσιμες Συμβουλές

Χρήσιμες Συμβουλές
19 April, 2017

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές και σωστή προετοιμασία της επιφάνειας  ώστε να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις εργασίες σας προσδίδοντας έναν τέλειο επαγγελματικό χαρακτήρα. Επίσης θα βρείτε μικρές αλλά παράλληλα σημαντικές συμβουλές ώστε να μειώσετε αισθητά τον απαιτούμενο χρόνο καθαρισμού αλλά και την μακροζωία των εργαλείων σας.

Χρώμα

Με τον όρο χρώμα εννούμε το υλικό που επικαλύπτει μία επιφάνεια και σχηματίζει ένα ενιαίο υμένα (φιλμ) στερεά προσκολλημένο σε αυτήν. Η βαφή γίνεται για λόγους προστασίας ή αισθητικής. Τα περισσότερα χρώματα είναι οργανικές επικαλύψεις και εφαρμόζονται επάνω σε κάθε είδους επιφάνειες όπως ξύλο, ξυλοπολτό, πλαστικό, τσιμέντο, σοβάδες, ύφασμα, μάρμαρο . Σε αντιδιαστολή με τα χρώματα υπάρχουν οι καθαρά ανόργανες επικαλύψεις, όπως οι επιμεταλλώσεις, οι ανοδιώσεις κ.α..

Το χρώμα κατά κανόνα αποτελείται από 4 βασικές κατηγορίες πρώτων υλών :

1. Εναν υγρό συνδετικό φορέα (ρητίνη), είτε υδατοδιαλυτό, είτε παραγώγων πετρελαίου (white spirit, ξυλόλη κ.α.). Ο φορέας αυτός προσδίδει κατά βάση και την ταυτότητα στο χρώμα αλλά και μια σειρά από σημαντικές ιδιότητες όπως αντοχές, στέγνωμα, πρόσφυση κλπ.

2. Διάφορα στερεά όπως χρωστικά, γεμιστικά κ.α. Αυτές οι ουσίες προσδίδουν στο χρώμα την απόχρωση του, την καλυπτικότητά του και παράλληλα υποβοηθούν και σε μια σειρά από άλλες ιδιότητες (δούλεμα, άπλωμα, βάρος κλπ.)

3. Βοηθητικά υλικά όπως διασπορείς, αντιαφριστικά, αντικαθιστικά, στεγνωτικά κ.α. που βοηθούν αφ' ενός μεν στην σωστή μίξη και κατεργασία του χρώματος αλλά και του προσδίδουν την τελική μορφή ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στις διάφορες επιφάνειες σχηματίζοντας έναν υμένα που τις προστατεύει και τις ομορφαίνει.

4. Οι διαλύτες που είναι είτε το νερό είτε διάφορα παράγωγα πετρελαίου που βοηθούν στην σωστή ρεολογία και εφαρμογή του χρώματος.


Επιλογή αποχρώσεων

Τα ανοιχτά και παστέλ χρώματα πάνω σε μεγάλες επιφάνειες δείχνουν πιο έντονα απ ότι στο χρωματολόγιο

Τα ζεστά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) ζωντανεύουν και ζεσταίνουν  ένα χώρο. Επίσης, τα ζεστά χρώματα φέρνουν τις επιφάνειες πιό κοντά.

Τα ψυχρά χρώματα (πράσινο, μπλέ, βιολέ)  προσδίδουν ηρεμία και χαλάρωση. Σε αντίθεση με τα ζεστά, τα ψυχρά χρώματα απομακρύνουν τις επιφάνειες, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου.

Απαλές αποχρώσεις και συνδιασμοί μικρών αντιθέσεων κάνουν τους εσωτερικούς χώρους δείχνουν μεγαλύτεροι ανώ σκούρες αποχρώσεις και συνδιασμοί με έντονες αντιθέσεις έχουν αντίθετο αποτέλεσμα

Αντίθετα μεταξύ τους χρώματα (κόκκινο με πράσινο, μπλέ με πορτοκαλί, βιολέ με ρόζ) δίνουν την εντύπωση της ζωντάνιας και της ορμητικότητας

H βαφή διπλανών τοίχων σε διαφορετικά χρώματα δίνει έμφαση σε διάφορες αναλογίες όπως εσοχές, καμπύλες κλπ.

Το φυσικό φώς του ήλιου δείχνει τις αποχρώσεις πιό ανοιχτές, ενώ αποχρώσεις σε εξωτερικές επιφάνειες με σκιά δείχνουν πιό σκούρες.


Προετοιμασία της επιφάνειας προς βαφή

Η σωστή προετοιμασία της επιφάνειας που πρόκειται να βαφεί, βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων όπως αποκόλληση του χρώματος, ενώ παράλληλα βοηθά στη δημιουργία καλύτερης επιφάνειας με καλύτερα αποτελέσματα βαφής αλλά και οικονομία χρώματος κυρίως σε νέες επιφάνειες(σοβά). Η σωστή προετοιμασία προβλέπει:

Τρίψιμο ή γυαλοχαρτάρισμα

Καθαρισμός απο λάδια, σκόνες, σαθρά υλικά

Κλείσιμο ρωγμών,αρμών και ατελειών με τον κατάλληλο στόκο για κάθε επιφάνεια

Χρησιμοποίηση κατάλληλου υποστρώματος


Συμβουλές για συνθήκες βαφής

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια βαφής και αλλοίωση του αποτελέσματος συνιστάται

Θερμοκρασία βαφής από 10 έως 30

Χαμηλή σχετική υγρασία περιβάλλοντος και επιφάνειας

Αποφεύγεται η βαφή κάτω από έντονη ηλιοφάνεια


Συμβουλές για συνθήκες βαφής

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια βαφής και αλλοίωση του αποτελέσματος συνιστάται

Θερμοκρασία βαφής από 10 έως 30

Χαμηλή σχετική υγρασία περιβάλλοντος και επιφάνειας

Αποφεύγεται η βαφή κάτω από έντονη ηλιοφΣυμβουλές για αντιμετώπιση μούχλας

Η υγρασία κάνει την εμφάνισή της σε όχι καλά αεριζόμενους χώρους όπου είναι έντονη η δημιουργία υδρατμών όπως κουζίνα και μπάνιο (ειδικά κατα τη χειμερινή περίοδο). Βασική προυπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι τα προιόντα που θα εφαρμόσουμε να αφήνουν τους τοίχους να αναπνέουν έτσι ώστε να εξατμίζεται η υγρασία που τυχόν συσσωρεύεται. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ακολουθούμε τρία βήματα:

Καθαρίζουμε την επιφάνεια οπου παρατηρείται εμφάνιση μούχλας με αραιό διάλυμα χλωρίνης νερού ή με ειδικά προιόντα καθαρισμού μούχλας

Εφαρμόζουμε μία στρώση απο το κατάλληλο μονωτικό, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν σημάδια και να μην επανεμφανιστούν στην τελική επιφάνεια του χρώματος.

Βάφουμε με μυκητοκτόνο πλαστικό χρώμα που προσφέρει αποτελεσματική προστασία κατά της μούχλας


Αραίωση Χρωμάτων

Η λανθασμένη αραίωση είναι ένα από τα συχνότερα σφάλματα κατά την βαφή και σχεδόν πάντα έχει σαν συνέπεια το μη ικανοποιητικό και κατώτερης ποιότητας αποτέλεσμα. Τα χρώματα παράγονται με σωστά υπολογισμένες συνταγές που δίνουν την επιθυμητή κάλυψη, στρώσιμο, στέγνωμα, αμετάβλητη απόχρωση και αντοχή.

Υπερβολική αραίωση ή χρησιμοποίηση ακατάλληλου διαλυτικού διαταράσσει την ισορροπία του χρώματος και πολύ συχνά έχει σαν αποτέλεσμα μία κακή επιφάνεια.

Εάν ένα προϊόν έχει σχεδιασθεί για να αραιωθεί από τον βαφέα, καθορίζεται επακριβώς η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί καθώς και το είδος του διαλυτού, εάν δεν απαιτείται αραίωση το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην προσφερόμενη στο δοχείο πυκνότητα.


Υγρασία

Σε γενικές γραμμές, τα χρώματα ή τα βερνίκια στεγνώνουν πιο ομοιόμορφα όταν η υγρασία χώρου είναι σχετικά χαμηλή. Αντίθετα με τον ξηρό αέρα τα υδατοδιαλυτά κυρίως χρώματα στεγνώνουν πολύ γρήγορα και σχετικά ανεξέλεγκτα.

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!